V červnu výkonnost Champions Fund stáhla korekce zisků ve složce managed futures

Vývoj na kapitálových trzích v červnu lze označit za velice různorodý. Zajímavé vzestupy některých aktiv doprovázely propady jinde. Mezi premianty investičního pelotonu opět figurovaly technologické akcie. Index NASDAQ za měsíc posílil o 5,7 procenta a optikou tohoto barometru bylo vše skvělé. Evropský index DAX však ztratil 1,7 procenta a podobně třeba index menších amerických firem Russell umazal 1,5 procenta, což dokumentuje velkou rozmanitost měsíce. V pádu pokračovaly kryptoměny, když například nejznámější bitcoin v červnu klesl o 12 procent. Ropa posílila o 6 procent, zlato naopak zaznamenalo drobný mínus a stříbro přišlo o 4 procenta.

Zajímavý pohled na trhy poskytuje i souhrn za celé pololetí. Podle očekávání dominují akcie, kde nejznámější index S&P 500 posílil o zhruba 15 procent a technologický NASDAQ kolem 18 procent. Pro akcie jako celek však tyto statistky zdaleka neplatí. Například menší firmy v USA jsou letos zatím na nule a mnoha analytiky sledovaný Dow Jones Transportation Index ztrácí přes 3 procenta. V sektorech samozřejmě vévodí technologie, zajímavě je pak následují akcie z energetického a finančního sektoru. I přes výraznou korekci v posledních týdnech letošnímu žebříčku vévodí kryptoměny, například bitcoin zhodnotil o více než 40 procent. Mezi atraktivní aktiva se opět řadí zlato s 13procentním a ropa s 14procentním výnosem. Popelkou naopak zůstávají státní dluhopisy, zejména ty dlouhodobé. Podle země a splatnosti se zde pololetní ztráty pohybují v jednotkách procent a například ETF na dlouhodobé americké státní dluhopisy (symbol TLT) je letos přes 6 procent ve ztrátě.

Hlavní příčiny výše uvedeného vývoje cen aktiv jsou robustnější ekonomický růst a setrvalejší inflace, než se na počátku roku očekávalo. A též pokračující deficitní utrácení státních rozpočtů historicky neobvyklým tempem.

V červnu Champions Fund poklesl odhadem o 1,5 procenta a pololetní výkonnost se tak pohybuje na 5,6 procentech. Pětiletý průměr čisté výkonnosti je nyní 9,1 procent p. a. I přes mírnou korekci v posledních 2 měsících fond zůstává 2,7 procenta od svého historického maxima. V červnu fond těžil z růstu amerických akcií a ropy a poklesu cen zemědělských komodit a oslabení japonského jenu. Naopak mínusový výsledek přineslo oslabení evropských akciových trhů, drahých a průmyslových kovů a obrat trendu na trhu s cukrem. Zajímavostí je, že i přes pokles kurzu bitcoinu o 12 procent fond zaznamenal fond na tomto trhu zisk. Kolem ceny 70 tisíc dolarů byly obchody zredukovány a je v plánu je doplnit na nižších úrovních.

Nastavení portfolia je stále spíše defenzivní. Dominantní v portfoliu je nyní investiční strategie managed futures (26 %), drahé kovy (23 %) a dlouhodobé státní dluhopisy (17 %). Udržujeme velkou váhu hotovosti (24 %). Akcie jsou zastoupeny vahou 4 % v akciové části fondu a vahou zhruba 30 % v derivátových obchodech ve složce managed futures (obchody s futures na akciové indexy na vzestup, přepočteno na nominální hodnotu kontraktů).

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.