V září Champions Fund profitoval z nového rekordu zlata a z menších zisků na mnoha dalších obchodech

Dominantní událostí v září bylo bezesporu snížení amerických úrokových sazeb. I když bylo dlouho očekávané, jeho výši půl procentního bodu lze přesto považovat za trochu překvapivou. Akcie i dluhopisy pochopitelně reagovaly na tuto událost pozitivně, i když poměrně mírně s růstem o zhruba 1 až 2 procenta za měsíc na vyspělých trzích. Zajímavější byla reakce drahých kovů a kryptoměn. Zlato přidalo přes 5 procent a opět přepsalo rekordní tabulky, bitcoin posílil o 7 procent. Záhadnější byla reakce ropy. Ta v září ztratila 6 procent, a to i přes vyostření konfliktu Izraele se svým okolím, které by se jindy propsalo do posílení ceny ropy o 10 nebo 20 dolarů za barel.

Fed není ve své aktivitě sám. Podle Bank of America v září snížilo úroky 26 centrálních bank, což je srovnatelné pouze se dvěma obdobími. S koncem roku 2008, tedy při velké finanční krizi a s březnem 2020, tedy při vypuknutí pandemie. Zajímavá souvislost, když se zdá, že v žádné krizi aktuálně nejsme. Do toho se přidala extrémní intervence v Číně v podobě poklesu úroků a otevřené státní podpory akciového trhu. Ta způsobila, že tamní akcie v posledních týdnech rostou tempem, které obvykle trvá roky. Čínské akciové indexy připisovaly za září mezi 20 a 30 procenty.

Champions Fund v září posílil o 1,67 procenta (odhad), což znamená zhodnocení o 6,6 procenta od počátku roku. Pětiletý průměrný čistý roční výnos se aktuálně pohybuje na 8,9 procentech. V září se dařilo zejména na zlatě, dluhopisech, akciích (včetně Číny), bitcoinu a obchodech s kávou a britskou librou. Naopak mínusy přinesl růst některých komoditních trhů, kde jsou obchody na pokles, například kukuřice, pšenice, cukr nebo zemní plyn.

V souvislosti se zahájením snižování úroků se nabízí otázka: je na čase otevřít láhev šampaňského a pustit se do nákupů? Historie posledního čtvrtstoletí ukazuje spíše opak. V lednu 2001 Fed po dlouhém období zvyšování sazeb snížil úroky o půl procenta. Následovalo splasknutí technologické akciové bubliny a ekonomická recese. V říjnu 2007 po dlouhém zvyšování sazeb Fed snížil úroky o půl procenta. Následoval pád akcií o více než 50 procent a velká finanční krize. V červenci 2019 po několikaletém zvyšování úroků Fed snížil sazby o čtvrt procenta. Následoval Covid a ekonomická recese. I když lze těžko spojovat epidemii s činností centrální banky, pravdou je, že už za pár měsíců po snížení úroků se na podzim roku 2019 začalo zjišťovat, že se zadrhává americký finanční systém (před Covidem). V září 2024 po několikaletém zvyšování úroků Fed snížil sazby o půl procenta.

Složení Champions Fund zůstává velmi diverzifikované s defenzivním naladěním. Váha hotovosti se dále zvýšila, protože kromě podvážených akcií jsme vzhledem k inflačním státním politikám snížili i váhu dluhopisů. Složka managed futures a drahých kovů zůstává na podobné úrovni jako doposud, podobně jako doplňkově bitcoin.

No items found.
Zpět na seznam článků

Domluvte si setkání

Zkontaktujte nás a nezávazně Vám na osobní schůzce nebo přes video konferenci zodpovíme Vaše dotazy a sdělíme další podrobnosti o fondu, jeho investiční strategii a způsobu investování.
Konzultace zdarma
© Copyright Bohemian Empire, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. Všechna práva vyhrazena.